Blog


Boldogat és sokat! 100 éves születésnapját ünnepli a szállító szalag

Naná, hogy a szállító szalag se kivétel a szabály alól! Ahogy számos modernkori újításnak vannak ókori görög vagy egyiptomi előzményei, úgy a szállítószalagnak is. De minden történelmi előzménye mellett a modern futószalag nagyjából mai is úgy működik, ahogy a nagy ipari forradalmár, Henry Ford annak idején megálmodta: pontosan és gyorsan, lendületben tartva a termelést.

Mikortól segíti munkánkat a szállító szalag?

A pontos dátum nem ismert, de az első feljegyzés, ami egyértelműen a mai szállító szalag ősére utal, Oliver Evans amerikai feltalálótól, a 18. század végéről származik. Holmi „két csigával hajtott, végtelen(ített) bőrszíjról” beszél ez a szöveg leplezetlen csodálattal.

Mégis újabb évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Ford autógyárában igazán befusson a nagy újítás. Mint azt a hatékonyságmániás amerikai iparmágnás számos híres mondása is tanúsítja, a szállító szalag felfuttatásához alighanem épp olyan ember kellett, aki tűzön-vízen át eredményeket akar elérni, és minden akadályon keresztül tudja vinni az akaratát. 

Hogy modásai közül csak a legjellemzőbbeket idézzük: „Az ügyfél bármilyen színben rendelhet, feltéve, hogy az fekete!ˮ; illetve: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.ˮ



Ez a hozzáállás, a gyakorlatias rátermettség az, amit a futószalag 1 évszázada tükröz: a hatékonyságot mindenáron elérő, önmegvalósító ember magatartását. Nagy különbség azonban a 20. század eleji ős-szalagokhoz képest az, hogy azóta még több munkaerőt szabadít fel – ennek minden előnyével és néhány hátrányával együtt. Mert ma már számos területen az emberi munkaerőnél pontosabb és olcsóbb, fáradhatatlan számítógépek és robotok irányítják a mozgó szalagokat is.

Fő előnye: az A-ból B-be való egyszerű, megbízható eljutás mégis mindmáig ugyanaz, mint akár 100 évvel ezelőtt. Alkalmazkodóképessége azonban példátlanul kiszélesítette a lehetséges alkalmazási területeket a kezdeti üzemi termeléshez képest. Két szélső pontot említve a hulladék-újrahasznosítástól az élelmiszer-feldolgozásig terjed a skála, sőt: ma már a sci-fikben látott mozgó járda se csupán a képzelet birodalmában, hanem ízig-vérig valós repülőtereken és nagyáruházakban is létezik.


Fedezze fel velünk: tudjon meg többet arról, hogy nekünk miért szenvedélyünk a szállító szalag!