Blog


A szállítószalag sikere nem visszhangzó, általában a háttérben marad. Azonban nem kerülhette el a nagy műszaki újítások sorsát, aminek köszönhetően idővel annyira természetessé vált számunkra, mint a belélegzett levegő. Mindennapi létünk, kényelmünk függ tőlük, mégis ritkán figyelünk oda arra, hogy mi mindent köszönhetünk nekik. Hadd törlesszünk hát most ebből az adósságunkból egy kicsit! 

A modern élet jelképe: a szállítószalag!

Működhet valami olajozottan, és lehet olyan gyors is, mint a villámcsapás, de mindahányszor a hatékonyság tetőfokára keresünk szavakat, azt mondjuk: futószalagon megy!

És nem véletlenül. Hiszen a múlt század elején a bányászatban terjedt el használata, ahol – közvetve – emberéleteket kezdett el menteni, mert a vasércet és a szenet kevesebb kockázattal szállította a föld mélyéről a csillékhez. Később a mesebeli Eldorádóból, a bőség országából elénk került csodaeszköznek tűnhetett, mert bőségszaruként csak úgy ontotta – és ontja mindmáig – magából a friss zöldségeket, gyümölcsöt.

Azóta meg ha már elegünk van a munka világából, akkor is megbízható társként kísér el még nyaralni is bennünket. Bármely repülőtéren készségesen veszi át csomagjainkat, hogy mi csak úgy fütyörészve, zsebre dugott kézzel élvezhessük az utazást, cipekedés nélkül.


Belegondolni is rossz: ha éppen nem rajong a sorbanállásért, - ami a szupermarketben, csúcsidőben kellemetlen meglepetésként várna Önre - képzelje csak el, milyen lenne a helyzet a kasszánál szállítószalag nélkül. 

Lassabb, körülményesebb és nehézkesebb lenne minden nélküle. Számunkra ezért a modern élet kényelmének és gyorsaságának jelképe a szállítószalag! 

A hatékonyság rémálma vagy hasznos könnyítés?

A Henry Ford nevéhez is fűződő újítás bírálói néha arról beszélnek, hogy az egyszerű munkás még keményebb megdolgoztatására, kihasználására szolgált a találmány. Hiszen a gyári alkalmazottnak ekkortól a gépezet alkatrészeként, mintegy a futószalag kiszolgálójaként kellett dolgoznia.

Pedig ha a maga történelmi előzményeihez hasonlítjuk a nagy újítást, nyilvánvalóvá válik, hogy még a munkások számára is több szabadidőt, nagyobb hatékonyságot volt képes hozni.



Ehhez persze az kell, hogy ne a gép, hanem az Ember diktálja a tempót. Ez ma, az elszabadult technológia által hozott új lehetőségek és egyben kockázatok korában még fontosabb, mint egykor. 

Tekintse meg ajánlatunkat, hogy ne Önnek kelljen hozzá alkalmazkodnia, hanem az Ön igényeit szolgálja a szállítószalag!